De Kracht van Sport en Bewegen voor Kinderen: Waarom Voldoende Beweging Essentieel is

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Een van de belangrijkste elementen voor een gezonde ontwikkeling is voldoende beweging. Maar waarom is sport en bewegen zo belangrijk voor kinderen? In dit artikel bespreken we de voordelen van fysieke activiteit en geven we tips om je kinderen te stimuleren om meer te bewegen.

Waarom Beweging Belangrijk is voor Kinderen

Fysieke Gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging helpt kinderen om een gezond gewicht te behouden en vermindert het risico op chronische (leefstijlgerelateerde) ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien draagt sport bij aan de ontwikkeling van sterke botten en spieren, én bevordert het een goede motorische coördinatie .

Mentale Gezondheid

Beweging heeft ook een positief effect op de mentale gezondheid van kinderen. Het kan stress en angst verminderen, het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan een betere stemming. Het is niet voor niets dat kinderen die regelmatig sporten, vaak een betere zelfwaardering hebben. Bovenal voelen zij zich gelukkiger .

Sociale Vaardigheden

Sport- en groepsactiviteiten bevorderen sociale interactie en samenwerking. Kinderen leren om op een betere manier met elkaar te communiceren en respectvol om te gaan met anderen. Dit zijn essentiële vaardigheden die hen later in het leven van pas zullen komen .

Academische Prestaties

Er is steeds meer bewijs dat fysieke activiteit ook de academische prestaties kan verbeteren. Beweging stimuleert de hersenfunctie en concentratie, waardoor kinderen beter kunnen leren en presteren op school.

Hoeveel Beweging Hebben Kinderen Nodig?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben kinderen tussen de 5 en 17 jaar dagelijks minimaal 60 minuten matige tot intensieve fysieke activiteit nodig. Je hoeft hiervoor niet direct je kind op een sport te zetten. Ook buitenspelen, zwemmen, een potje met elkaar voetballen, dansen of ga eens lekker met elkaar van de glijbaan!

Tips om je Kind te Stimuleren om te Bewegen

Maak Bewegen Leuk

Net als wij, bewegen kinderen het liefst als ze plezier beleven. Zorg voor activiteiten die ze leuk vinden en varieer regelmatig om het interessant en leuk te houden. Denk aan spelletjes in de tuin, fietsen, skaten of een dagje naar het zwembad of naar de zee.

Geef het Goede Voorbeeld

Kinderen leren door te kijken naar hun ouders. Wanneer kinderen zien dat jij plezier beleeft aan bewegen, stimuleert dit hun beweeggedrag ook. En zeg nu zelf, welk kind vind het niet leuk om samen met hun ouders een potje te voetballen in het park of een beweegchallenge zoals bij Just Dance te doen?

Beperk Schermtijd

Probeer de tijd die je kind doorbrengt voor de tv, computer of smartphone te beperken. Stimuleer ze om buiten te spelen of deel te nemen aan sportactiviteiten. Tegenwoordig heb je ook enorm handige ouder-apps waarop je op afstand in kan stellen hoelang ze hun tablet kunnen gebruiken.

Ondersteun en Moedig Aan

Geef je kind de nodige ondersteuning en aanmoediging. Breng ze naar sportclubs, ga mee naar een wedstrijd (en laat je telefoon lekker in je zak) en erken hun inspanningen, ongeacht het resultaat.

Zorg voor Veiligheid

Zorg ervoor dat je kind veilig kan bewegen. Investeer in goede sportkleding en -uitrusting en zorg voor een veilige omgeving waarin ze kunnen spelen en sporten. Tegenwoordig zijn er ook een hoop mogelijkheden om bijvoorbeeld clubtenues te huren of kijk of je aanspraak kan maken op een vergoeding vanuit het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Generatie Vitaal: Samen Werken aan een Gezonde Toekomst

Bij Generatie Vitaal geloven we in de kracht van beweging voor een gezonde en gelukkige toekomst. Wij bieden diverse programma’s aan die speciaal zijn ontworpen om kinderen op een leuke en interactieve manier te laten bewegen en gezonde gewoontes aan te leren. Van VitKids en kinderleefstijlcoaching tot mindfulness voor kinderen of personal training, er is voor ieder kind een passend programma​. Bekijk de mogelijkheden op: www.generatievitaal.nl/mogelijkheden. Vraag een proefles aan of volg ons op sociale media voor de laatste tips en updates.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Stel hem gerust. Je kan een mail sturen naar info@generatievitaal.nl of maak gebruik van het contactformulier.


Met de juiste ondersteuning en motivatie kan elk kind de voordelen van een actieve levensstijl ervaren. Laten we samen werken aan een gezonde en vitale toekomst voor onze kinderen!