Zondag is bij mij thuis: bakdag! 

Samen bakken en koken is niet alleen leuk, lekker en gezellig maar vooral ook heel leerzaam. Bovendien verhoogt het de kans dat je kind nieuwe smaken wil proeven. Dus, wat ga jij doen vandaag? Inderdaad, lekker samen bakken! 

Samen bakken kan eigenlijk al op elke leeftijd. Er is namelijk altijd wel iets dat je kleine kan doen: groenten wassen, fruit pellen of de ingrediënten mengen.   

Onbewust leert je kind heel veel van samen bakken. Het kneden, bakken, rollen of uitsteken van bijvoorbeeld koekjes is erg goed voor de motoriek. Daarbij leer je ze op deze manier ook om zelfstandig een taakje uit te voeren én om samen te werken. Op latere leeftijd kan je ze ook de ingrediënten laten afwegen waarmee ze meteen recepten leren lezen en hun rekenvaardigheid verbeteren.

Ook voor de moeilijke(re) eters onder ons is samen bakken en koken dé uitkomst. Wanneer je je kind betrekt bij het uitzoeken van het recept en van het bakken/koken vooral een leuk moment maakt, vergroot je de kans dat je kind het ook echt wil proeven. En dit is natuurlijk de eerste stap om te wennen aan nieuwe smaken. 

Deze zondag gaan wij aan de slag met het maken van havermoutkoekjes. Een recept waarvoor je vaak de meeste ingrediënten al in huis hebt en vrij weinig tijd kost. Zelf kiezen wij ervoor om dit te maken bij het ontbijt. Dit omdat wij op zondag ook vaak versgebakken broodjes bakken. Dan staat de Airfryer toch al aan, en scheelt het extra (onnodig) stroom.

Het recept voor havermout (ontbijt)koekjes

Nodig:

  • Havermout (gebakken)
  • Nootjes
  • Agavesiroop
  • Siliconen bakvorm voor cupcakes

Om de koekjes in te maken vind ik het fijn om een siliconen cupcake bakvorm te gebruiken. Door de diepte worden de koekjes dadelijk mooi een geheel. De vormpjes vul je met havermoutvlokken, verse nootjes en een beetje agavesiroop. Onlangs probeerde ik het met honing maar dit zorgt er toch voor dat het minder goed aan elkaar vast komt te zitten. Sterker nog, bij mij viel het uiteen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom raad ik je wel echt aan om gebruik te maken van agavesiroop. Zodra je de siroop in de vormpjes hebt gegoten, meng je alles door elkaar. Vervolgens plaats je het in de Airfryer op 145 graden voor ongeveer tien minuutjes. De koekjes zijn klaar zodra je ziet dat de siroop zijn werking heeft gedaan en het een geheel is geworden. Hierna zet je de Airfryer uit en laat je het nog even erin staan. Als laatste stap, haal je de vorm eruit en laat je het goed afkoelen. Zodra het afgekoeld is, is het tijd om te… smullen!

Heel veel succes en vooral veel plezier samen!

Categories: